Vanliga frågor & Svar

När du först får beskedet att din anhörige är häktad, anhållen eller på annat sätt hamnat i polisen förvar så har du en miljon frågor men den främsta vet vi av erfarenhet är: Vad händer nu?  Vi har försökt att samla de vanligaste första frågorna som dyker upp för dig som anhörig.

FrågaJag har på ett eller annat sätt fått reda på att min anhörige sitter anhållen. Kan jag kontakta min anhörige för att lösa de mesta akuta frågorna?

Svar: Nej. Du har som anhörig inte rätt att ta kontakt. Du kan ta reda på vem som utsetts till din anhöriges advokat och fråga vad som händer och skicka frågor genom denne.

Fråga: Hur gör jag för att besöka min anhörige på häktet?

Svar: Ring till häktet och fråga. De har oftast ett snabbt svar eller kan hänvisa dig till åklagaren som kan ge besked.

Fråga: Min anhörige sitter med fulla restriktioner. Vad betyder det?

Svar: Din anhörige får inte ha någon kontakt med yttervärlden. Ingen radio, press eller TV. Inte heller obevakade besök där din anhörige kan få möjlighet att diskutera brottet. Ibland kan övervakade besök godkännas vilket innebär att du får träffa din anhörige tillsammans med, oftast två, personal från antingen polisen eller personal från häktet.

Fråga: De pratar om telefontillstånd, var hittar jag ett sådant?

Svar: Det är din anhörige som måste skicka ut en ansökan om telefontillstånd till dig. Du får då fylla i ansökan som du skickar in. Det brukar ta ett tag innan man får besked. Det skiljer sig en aning från anstalt till anstalt och häkten angående telefonin. På de flesta anstalter krävs det att du har en fast hemtelefon för att ni ska få tillstånd att din anhörige kan ringa dig när som helst. Finns ingen fast telefon så kan ni ansöka om tillstånd för mobilsamtal. Det är svårare att få och telefonen måste vara skriven på dig. Ofta blir det ett reglerat tillstånd, ibland även med medhörning av personal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.