Vad har hänt tidigare

Eftersom vi bytt plattform till vår hemsida så har vi här kopierat tidigare dagboksanteckningar för den som vill gå tillbaka och kika på vad vi gjort inom föreningen.

4 oktober 2014

MEDLEMSMÖTE I ENKÖPING. Kontakta inger@fateg.se för vägbeskrivning. Varmt välkomna!

25 april 2014

Möte med generaldirektören för kriminalvården på förmiddagen och på kvällen har vi ett möte med anhöriga på Bryggan i Stockholm, Magnus Ladulåsgatan kl 18.30. Hör gärna av er till sanna@fateg.se eller inger@fateg.se om ni vill komma. Vi bjuder på fika.

21 mars 2014

Nästa vecka ska några medlemmar i föreningen tillsammans med mig träffa justitieminister Beatrice Ask. Blir ett viktigt och intressant möte. Därefter ska vi träffa en dokumentärfilmare som ev ska hjälpa oss göra en film om hur vi anhöriga och barnen runt omkring oss har det i den situation vi befinner oss i.

14 januari 2014

Ang mötet/årsmötet på lördag!

Här vänder vi oss till er som inte kan närvara. Är det något ni vill att vi ska ta upp på mötet, skriv ett mail till sanna@fateg.se eller inger@fateg.se eller christina@fateg.se

MVH Sanna

ÅRSMÖTE!

VÄLKOMNA PÅ ÅRSMÖTE LÖRDAGEN DEN 18 JANUARI KLOCKAN 13 I ENKÖPING.

Vi kommer att hålla sedvanliga årsmötesförhandlingar och vi bjuder givetvis på fika.

För vägbeskrivning maila inger@fateg.se

Hoppas att så många som möjligt kan närvara och övernattning kan ordnas för de som behöver.

Sanna

8 december 2013

Vi är några i föreningen som tillsammans skrivit en debattartikel till våra folkvalda och skickat till regeringskansliet och även till olika tidningar för att be dem sätta in det på sina debattsidor eller insändarsidor. Jag tror att det är endast en tidning av fjorton som publicerat. Vad kan det bero på undrar vi…

Här kommer i alla fall artikeln för de som är intresserade att läsa den:

Till våra folkvalda!

Vi är föräldrar, syskon, far/morföräldrar, maka/make, sambo och barn som tillsammans funnit varandra genom föreningen FATEG, (föreningen anhörig till en gärningsman). I vår stora sorg över det våra närstående orsakat och i det kaos som blir efteråt kan vi tillsammans vittna om samhällets brist för förståelse för vår situation. Vi som är anhöriga, däribland våra barn blir uthängda i skolor, nekas arbete, får ingen hjälp att bearbeta det vi går igenom. Vi blir ofta sjukskriva i perioder, på grund av utmattning och den negativa stress vi utsätts för, till stor kostnad för samhället.
Vi efterlyser en debatt om vår situation, det behövs i varje kommun ett team bestående av polis, socialtjänst, sjukvård, psykologer och andra som är vana att arbeta med människor i kris och dit vi anhöriga kan vända oss till för att ta stöd och hjälp i vår traumatiska situation.
De som arbetar på försäkringskassan behöver utbildning i hur vi anhöriga i kris bör bemötas.

Exempel på hur det kan gå till i verklighetens Sverige:

Du sitter hemma en kväll efter jobbet och telefonen ringer. Någon säger: ”jag ringer från UD, jag skulle bara meddela att din son sitter häktad i Asien. Har du frågor får du vända dig till NN på UD imorgon…. (anonym)

Eller:

Du sitter hemma och väntar på din sambo som är sen. Det ringer på dörren, in kommer fyra poliser med skottsäkra västar och hund och gör husrannsakan. Du har ingen aning om varför, de säger att din sambo sitter anhållen för ett grovt brott. Att det finns minderåriga barn i huset/lägenheten som blir skrämda tar de ingen hänsyn till… (anonym)

Eller:

Klockan fyra på morgonen ringer polisen och undrar om jag är hemma, det är jag inte. Jag blir jätterädd och undrar vad som hänt. Men de får inte säga något. När vi pratat en stund säger de att det inte är mina barn det handlar om. Jag får klä på mig och åka till min lägenhet. Det står en polis på gatan och två utanför min port. Först då får jag veta att de letar efter min bror. Jag blir förhörd av två poliser. De letar igenom lägenheten, trappuppgången och i källaren. Sedan åker de. Tystnad… på förmiddagen hör vi på radion och jag drar slutsatsen att min bror kan vara inblandad. Jag åker till polisstationen. Där får jag prata med ”arga” polisen, som bekräftar att min bror är häktad… (anonym)

Eller:

Sätt er in i situationen att vakna en morgon. Kika in på sociala medier och få upptäcka att ditt barn mördat sin fru… (Sanna)

FATEG förmedlat av Sanna Lundell (ordförande i FATEG, Visby samt medlemmar såsom Anna Anonym, Susanne – Förälder, Inger – förälder, Emma – sambo, mamma Monica, Björn – syskon, Siv – mormor, Marianne – anonym, Christina – anonym samt flera andra som vill vara helt anonyma för sina närståendes skull.

27 september 2013

Möte har varit i Enköping med några deltagare. Det var ett givande möte, med mycket samtal om hur de anhöriga har det i vardagen. Som en anhörig uttryckte det, ”läkande, men med en oerhörd trötthet” som följd. Nästa träff i Enköping planeras till januari 2014. Vi hoppas på fler deltagare då.

23 augusti 2013

Jag skulle vilja ha ett litet möte med anhöriga som finns på Gotland i september eller oktober. Om intresse finns, maila mig på sanna@fateg.se så berättar jag var vi träffas.

20 augusti 2013

FATEG söker en advokat som vill hjälpa till och få stopp på vissa sajter som läggs ut om våra anhöriga på internet. Vi behöver också ibland hjälp med annnat som inte iär direkt sammankopplat med den som sitter på häkte eller är frihetsberövad. Vi har ofta upplevt att det bara är den anhållne som får hjälp och då vi senare behöver hjälp av en advokat har vi ingen att vända oss till. Vi skulle behöva någon som är kopplad till FATEG och som vi alla kan vända oss till med våra respektive problem. Skriv ett mail till sanna@fateg.se eller Inger@fateg.se om du som läser detta skulle vara intresserad för att tala i vår sak.

Nytt möte 14 september kl 13 i Enköping

Vi inbjuder alla medlemmar och även andra som inte är medlemmar, men som är anhöriga till någon som är frihetsberövad eller som har varit det till ett möte/samkväm hos Inger i Enköping. För kontakt om vägbeskrivning kontakta inger@fateg.se

Varmt välkomna

29 april kl 18.00

Möte/årsmöte på Bryggan i Stockholm, Magnus Ladulåsgatan 6A

Varmt välkomna
Sanna, Siv, Inger och Christina

8 januari 2013

Möte med anhöriga i Stockholm den 28 januari kl 19. Vill du komma, maila mig påsanna@fateg.se så berättar jag var vi träffas.

21 december 2012

Brev och mail som bllivit skickat till alla medlemmar och andra intresserade:

Jag är så glad att så många velat bli medlemmar detta år i FATEG. Vi har växt och fått ut en del av det budskap som jag tror behöver belysas för att samhället ska kunna förstå vilken situation vi befinner oss i.

En ny grupp som jag inte själv tänkt på har sökt sig till oss i år och bett om stöd. Det gäller personer som har sina anhöriga på olika sätt fängslade utomlands. Jag har varit glad att jag kunnat förmedla kontakt mellan några av dem så att de har någon med liknande erfarenhet att diskutera sina problem och bekymmer med.

Jag har funderat på vad som har hänt i FATEG i år och så här långt har jag ju själv gjort det mesta arbetet eftersom den är helt nystartad, men jag hoppas att så småningom fler vill hjälpa till och stötta de anhöriga som drabbas av att deras son/dotter/syster/bror etc blir placerad i häkte med allt vad det innebär.

Bland annat har jag som ordförande i år medverkat och pratat om FATEG i:

Februari        TV4 morgonprogram med Malou

Föredrag för kvinnofrid Gotland

Mars             Årsmöte Bryggan Stockholm

April             DN artikel

P4 Gävleborg

Juni               P4 Gotland (profilen)

Juli                Allas

Augusti         Mama

September    Hemmets Journal

Oktober         Aftonbladet

Gotlands Allehanda

P1 Tendens

December     Aftonbladet

Inför 2013 kommer jag att den 29 januari hålla en föreläsning/föredrag där företrädare för kriminalvård och socialtjänst kommer medverka i Stockholm. Samtidigt hoppas jag kunna hålla ett medlemsmöte för medlemmar och andra intresserade på kvällen i Stockholm.

Den 12 februari har jag blivit inbjuden att föreläsa för BOJ i Trelleborg och det ska bli väldigt intressant och givande. Jag hoppas dessutom att kunna hålla ett möte med medlemmar där eller i närheten under samma kväll eller dagen efter.

Vad gäller årsmöte så har det inte bestämts var det ska hållas. Jag tar gärna emot förslag om var vi ska träffas. På sätt och vis kanske det är lättast för de flesta att ta sig till Stockholm, men jag skulle vilja att FATEG åker omkring i landet och håller årsmöte på olika platser varje år så att även de som inte har möjlighet att ta sig till Stockholm skulle kunna medverka någon gång om det är i närheten av där de bor.

Detta var lite om vad som hänt i år och vad som är på gång inför nästa år.

Jag hoppas alla kommer få en God Jul och ett Gott Nytt År!

Jag blir även väldigt glad om ni även 2013 är med och stöttar oss med medlemsavgift.

Enskild 100 kr

Familj 150 kr

Bankgiro 848-3547

9 december 2012

Under veckan som kommer eller senast veckan därpå kommer det att komma ett mail med information om vad som hänt detta år till våra medlemmar. Jag kommer även att lägga ut det här på sidan för de som är intresserade av att följa med i vad som händer i vår förening. Jag tackar för att så många hört av sig efter att ha hört på tendens nu senast och även alla som hört av sig under tidigare artiklar och intervjuer. Det stärker mig att det finns så många människor ute i samhället som förstår vår sits, vi som är anhöriga till någon som sitter på anstalt.

12 okt 2012

Jag planerar att hålla ett par möten framöver under vintern och tidiga våren. Önskemål har kommit till mig om möte i Göteborg, i Karlstad, i Stockholm och norrut i landet. Om någon skulle vilja delta och även vet om det finns någon billig lokal som går att hyra så är jag väldigt tacksam för tiips. Det behöver inte vara någon stor lokal, vi kan även sitta hemma hos någon som vill delta eller i någon slags hyreslokal. Jag söker även efter lokaltidningar, tex olika annonsblad där det inte är så dyrt att annonsera. Eftersom jag jobbar främst på idéell grund så har jag inte så mycket tillgångar att ta mig fram och tillbaka på. Jag hoppas på många tips och idéer och även förslag på orter där det finns intresse för ett möte:)

8 juli 2012

Skulle det finnas intresse för ett möte eller en träff i närheten av Örebro och Kumla i slutet av juli? Om någon vill träffa mig då och prata lite om föreningen och dess arbete var vänlig maila mig eller skicka ett sms/Sanna

9 maj 2012

I morgon ska jag medverka i P4 mellan klockan 15.30 – 16 om FATEG och om hur det varit för mig att ha en son som begått ett grovt brott. Jag är så tacksam över alla uppmuntrande ord ni skriver till mig här på hemsidan och även på min blogg och på mailen. Det gör att jag orkar och känner att mitt engagemang är viktigt. Ibland tvivlar jag på mig själv och på det jag vill uppnå, men tack vare allt stöd orkar jag ett tag till.

Det kommer troligen bli en liten informell samling någonstans i Stockholm under sommaren då jag hoppas många har möjlighet att ansluta för att höra om vad som händer i FATEG och även vara med och påverka hur hösten och vintern ska se ut. Jag har även planer på att åka till Finland för att träffa en annan mamma med en son frihetsberövad där och även kvinnan som startat föreningen som finns i Finland.

28 april 2012

Jag har medverkat i en artikel i DN om mig och FATEG och varför jag startade föreningen. På grund av artikeln så har jag fått väldigt mycket positiv respons och det känns roligt och spännande för fortsättningen för föreningen. Jag har fått lite länktips till en annan förening och även till en studie som genomförs på Stockholms universitet. Detta är en helt kort uppdatering, men jag hoppas kunna skriva lite mera inom kort.

20 mars

Äntligen är ett konto öppnat för FATEG och bankgiro numret är: 848-3547. Medlemsavgiften är 100:- för 2012.

13 mars 2012

PÅMINNELSE OM ÅRSMÖTET

25 MARS KL 14

BRYGGANS LOKALER

MAGNUS LADULÅSGATAN 6A

För mer information eller andra frågor

ring Sanna 070-375 87 56 eller maila:sanna@fateg.se

22 februari 2012

I måndags var jag och höll mitt första föredrag om hur det är att vara anhörig till en gärningsman. Föredraget hölls inför familjefridsgruppen här på Gotland. Efteråt spelade Dag Norgård och Malin Kärrbrink ”othellos tårar”, en pjäs som kommit till genom tre olika misshandlande mäns berättelser. En pjäs som skakar tag i en och även väcker tankar och funderingar.

14 februari 2012

Årsmöte F.A.T.E.G söndag 25 mars kl 14.00.

Visa inbjudan till årsmötet.

31 januari 2012

Föreningen har äntligen blivit registrerad och fått ett organisationsnummer. Vi har även fått veta att vi får hyra lokal av Bryggan i Stockholm för vårt årsmöte i mars. Tid och plats kommer att meddelas senare under februari eller början på mars.

25 januari 2012

Äntligen känns det som om det händer lite med föreningen och annat i livet. Eventuellt så får vi hyra en lokal i Stockholm där FATEG kan hålla sitt årsmöte i slutet av mars. Jag har även blivit erbjuden att föreläsa om hur det är att vara anhörig till en gärningsman och det kommer att bli väldigt roligt, men även tufft. Att lämna ut sig själv så mycket. Men jag tror att det är det som behövs, namn och ansikten på oss anhöriga på den andra sidan. Jag har även fått veta att det finns några andra små föreningar i Sverige som liksom FATEG startats på grund av behovet av att känna att man inte är ensam. Tänk om vi kunde få till ett samarbete så att våra små föreningar skulle kunna växa sig stora.

8 december 2011

Nu känns det som om min dröm att föreningsbildandet är på gång. Vi har ordnat alla papper som behövs för föreningsbildandet. Det är stadgar, ett bildandemöte och ett konstituerande möte. Allt detta är nu klart och jag ska sända in en ansökningsblankett idag till skatteverket så att vi kan få ett organisationsnummer och sedan ska vi även till banken och ansöka om ett föreningskonto. Sedan ska det nog vara klart och föreningen bildad även officiellt.

30 november 2011

Idag har vi hållit ett konstituerande möte för att kunna registrera föreningen. Nu ska det bara skrivas rent och sedan ska justerarna granska dokumentet innan det skickas vidare till berörd myndighet. Det känns som om jag äntligen är på rätt väg och att det kommer bli en förening trots mycket oro över att inte kunna räcka till.

13 november 2011

idag figurerade min sons namn på morgonprogrammet i TV 4. Får de verkligen lämna ut hans namn utan hans godkännande? Han har två barn som kunde ha suttit i TVsoffan och sett sin döda mamma och sin morfar på TV. Det kan också kännas otryggt för min sons syskon. Då tänker jag främst på dem två som ännu finns hemmavid.

Imorgon ska jag åka in till Visby och ordna med ett bankkonto som fungerar för föreningen och förhoppningsvis får jag föreningen helt klat denna vecka. Det känns som det behövs någon som slåss för oss anhöriga till gärningsmän.

28 september

Min son har haft sitt första lufthål på fyra timmar. Han blev tyvärr besviken och återvände innan de fyra timmarna var till ända. Han hann dock gå i kyrkan och tända ett ljus för alla som lämnat oss sedan han hamnade i häkte och sedan anstalt. Han hann även köpa ett par småsaker till sina små pojkar och även gå en runda runt sjön. Det han tyckte var obehagligt med lufthålet var att alla människor stirrade på honom där han gick omkring med tre uniformerade vakter, en framför honom och två bredvid.

8 september 2011

Det händer för tillfället inte så mycket med föreningen just nu. Jag håller på att söka lite fonder och stipendier och hoppas även på att lite ska dimpa ner här. Har fått känna av lite motgångar då min son inte blir beviljad att träffa sina barn och jag inte kan förstå varför det ska dra ut så på tiden. Det har gått två år sedan han träffade dem senast och vem gagnar det att de inte får träffa sin pappa och han inte dem?

5 juli 2011

Jag har tryckt upp och fått hemskickat 500 visitkort som jag tänkte gå ner och dela ut på Almedalsveckan imorgon och ytterligare någon dag då jag är ledig. Jag hoppas med detta att fler ska hitta oss och kanske att kunna komma i kontakt med fler föräldrar som behöver någon att prata med.

26 juni 2011

Det är ett tag sedan jag skrev och det har egentligen inte hänt så mycket när det gäller föreningen och min ambition att få den att växa sig större. Jag har så bråttom och vill så mycket, men jag får försöka ta det li den takt som det blir och inte försöka skynda på allt. Under nästa vecka funderar jag på att stå nere vid Almedalen under almedalsveckan och dela ut små blad eller visitkort med den här hemsideadressen på. Det kanske kan väcka någon tanke hos någon om hur vi anhöriga har det.

28 april 2011

Jag har varit och hälsat på min son på Kumla och han verkade ha det bra. Jag kommer kanske inte ha tid att göra så mycket med hemsidan eftersom jag håller på att planera med flytt för mig och mina tjejer.

10 april 2011

Min bror håller på och undersöker möjligheter att vi ev skulle kunna ha något slags forum här på hemsidan där de som vill kan chatta med varandra.

1 april 2011

För tillfället händer inte så mycket med hemsidan eller föreningen. Jag har mailkontakt med en kvinna på Region Gotland som hjälper mig att ordna med alllt som behövs för att registreringen av F.A.T.E.G ska bli bra. Det är som hon skrev till mig, bra om alla stadgar gäller även om fem år när det kanske är andra än jag och min mor som sitter i styrelsen!

´

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s